Szaktanácsadó
Yara Hungária Kft.
Kilencedik éve dolgozom a Yara Hungária Kft-nél. Ez idő alatt az okleveles agrármérnöki és talajtani szakmérnöki diplomám mellé – munkahelyi támogatással – precíziós mezőgazdasági, majd precíziós talajtérképezési szakmérnöki végzettséget szereztem. Felismerve ezzel azt is, hogy a mai mezőgazdaság – s vele együtt az input piac, kereslet és kínálat oldalán egyaránt – a hatékonyság felé kényszerül.
Az ökonómiai megfontolásból csökkenő tápanyag-felhasználásunk ellenére, a minőség mindig előtérben kell, hogy maradjon a talaj-, növénytermesztés-élelmiszerelőállítás teljes vonalán. Előadásom ennek tápanyag-gazdálkodási hátterét, érdekes sarokpontjait mutatja be, gyakorlati példákon keresztül.
Előadás:
Kevesebbet, de jót, avagy: éhező és jóllakott nem egyformán énekel
Partnerünk előadást felvezető cikke
KEVESEBBET, DE JÓT: AVAGY ÉHEZŐ ÉS JÓLLAKOTT NEM EGYFORMÁN ÉNEKEL
Igaz ez emberre, s átvitt értelemben állatokra és növényekre egyaránt. Piaci helyzetet és az önmagából kifordulni látszó klímánkat egyaránt figyelembe véve, ezzel az örökérvényű közmondással szeretnénk tudatosítani: a talajzsarolás csak ideig-óráig működik.
Az aktuális talajkondíció, a fenntartott vagy épp kimerülő pufferképesség és a jó gazda gondossága dönti majd el, hogy mennyi ideig és mennyi óráig még…Nevezhetjük akár önbecsapásnak is. Mert a növényeinket, talajainkat úgy sem lehet. Előbb vagy utóbb háromszorosan veri rajtunk majd vissza, mint az a bizonyos Ludas Matyi. Ne legyünk Döbrögik…tanuljunk belőle!
Évről évre, egyre szűkülő mozgástérben vagyunk, és be kell látnia annak, aki még nem tette: rá vagyunk kényszerítve a hatékonyságra. Különösen igaz ez a felhasznált inputanyagokra. Látva és értékelve a 2024-es tapasztalatokat elmondható, hogy az időjárás okozta szélsőségek mellett, a tápanyagellátás termésre és minőségre gyakorolt hatása egyre markánsabban érezhető az eredményekben. A gazdálkodói visszacsatolások, elemzések, számítások egyaránt megerősítik: a minőségi tápanyagok elhagyása a jelenlegi technológiák, árbevételek, költségek megléte mellett nem megoldás.
Csökkentett dózisok esetében ez az „ideig-óráig” kitolódik ugyan, de az előállított termésünk minősége kérdőjelessé válik, legyen szó akár fizikai, akár kémiai paraméterről. S a minőség most úgy tűnik, ismét előtérbe kerül. Alapvetésként mindig is előtérben kellene, hogy legyen az inputanyag/növénytermesztés/élelmiszer teljes vonalán.
A „régimódi” kemény, hideg, vastag hótakarós, csikorgó telek pedig szintén eltűnni látszanak az életünkből. A növények életéből is. Nincs téli nyugalom, az enyhe időben folyamatosan enni kérnek. Ha van miből…
A talaj a legfontosabb természetes raktárunk: hő-, víz- és tápanyagraktár egyaránt. Mindenki számára egyértelmű, hová vezethet az a gyakorlat, ha – évek hosszú során keresztül – ebből a raktárból csak elveszünk (mert a betakarítással elveszünk), és azt nem pótoljuk vissza. Legyen szó szerves anyagról és/vagy az esszenciális növényi tápelempaletta bármelyik tagjáról.
A Yaránál a proaktív tápanyagutánpótlási szemléletet hirdetjük. Ha már látom a hiánytüneteket, mintázom a növényt, laborba viszem és gyógyítom, akkor egy már biztos: elkéstem. A stressz ugyanis minden évjáratban itt van. Minden évben máskor, másképp és más-más időintervallumban, de itt van és egyre kevesebb mozgásteret hagy nekünk.
S ha már az előállított élelmiszereinkre szigorú határértékek vannak érvényben, azok szennyező-, és toxikus elemtartalmára vonatkozóan, akkor ne üljünk fordítva a lovon. Legyünk tudatosak már a kezdet kezdetén, az élelmiszerlánc első láncszemén, nevezetesen, hogy ebből a szempontból is figyeljünk arra: milyen minőségű inputanyagot juttatunk a talajba.
Önmagukba nézve nem kérdőjelezhetjük meg: teljesen más lesz egy jól és gondosan etetett állomány vitalitása, stressztűrőképessége és produktuma ahhoz képest, mint akit magára hagynak. Hisz tudjuk: éhező embernek nehéz a várakozás.
Szabari Szabolcs
Yara Hungária Kft.