Sertés szaktanácsadó
UBM Feed Zrt.
M
arosi Sándor 2006-ban okleveles agrármérnöki diplomát szerzett, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi kar, biotechnika-biotechnológia szakirányon. Az egyetem után 4 évig sertés nagyüzemi termelésben dolgozott tenyésztésvezetőként. Ezt követően 2 évig dolgozott a Cargill Zrt.-nél sertés nagyüzemi specialistaként, majd 11 évig dolgozott sertéstenyésztési szaktanácsadóként a Topigs Norsvin tenyésztőszervezetnél. Jelenleg az UBM csoport takarmányozási üzletágában dolgozik sertés szaktanácsadóként. Célja, hogy a potenciális- és partnertelepeket a tenyésztés mellet, azzal összefüggésben takarmányozási oldalról is támogassa.
Előadás:
Hizlalási hatékonyság különböző lehetőségei
Partnerünk előadást felvezető cikke
Hizlalási hatékonyság különböző lehetőségei
Marosi Sándor, sertés szaktanácsadó, UBM Feed Zrt. Marosi Sándor 2006-ban okleveles agrármérnöki diplomát szerzett, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi kar, biotechnika-biotechnológia szakirányon. Az egyetem után 4 évig sertés nagyüzemi termelésben dolgozott tenyésztésvezetőként. Ezt követően 2 évig dolgozott a Cargill Zrt.-nél sertés nagyüzemi specialistaként, majd 11 évig dolgozott sertéstenyésztési szaktanácsadóként a Topigs Norsvin tenyésztőszervezetnél. Jelenleg az UBM csoport takarmányozási üzletágában dolgozik sertés szaktanácsadóként. Célja, hogy a potenciális- és partnertelepeket a tenyésztés mellet, azzal összefüggésben takarmányozási oldalról is támogassa.
Az előadásának főbb gondolatai:
„A hatékonyság egy olyan állapot, amikor a lehető legjobb eredményt érjük el (maximalizáljuk az eredményeket, a termelést) a rendelkezésre álló erőforrásokkal és idővel, minimalizáljuk az időt, pénzt, energiát vagyis nem pazaroljuk az erőforrásokat.
Fontos, hogy a hatékonyság nem egyenlő az eredményességgel! A hatékonyság a HOGYAN-hoz, az eredményesség pedig a MIÉRT-hez kapcsolódik. Tisztázni kell hogyan, milyen módon megyünk végig az úton a cél eléréséhez?
A termelés során a cél általában a profit maximalizálása. Azt kell megvizsgálni, hogy ezt hogyan érjük el jelenleg mennyire vagyunk hatékonyak, valamint hogyan tudjuk céljainkat másképpen, más úton hatásosabban elérni.
Az előadásomban a sertéstenyésztésen belül a hízlalással kapcsolatban próbálom kifejteni a fenti kérdéseket, elsősorban a genetikai potenciál, mint erőforrás oldaláról megközelítve.
A genetikai információk hasznosításával foglalkozó cégek az állattenyésztésben és a növénytermesztésben is nagy erőforrásokat áldoznak a fejlesztésekre, melynek eredményeképpen a genetikai potenciál jóval nagyobb mértékben nő, mint 15-20 évvel ezelőtt.
Ennek a kiaknázása hozzájárulhat egy hatékonyabb termeléshez, persze csak akkor, ha a termelés során biztosítjuk a megfelelő feltételeket (környezeti, állategészségügyi, takarmányozási) az állatok számára. Egy hatékonyabb termeléssel pedig javíthatjuk a termelésünk eredményességét, vagyis maximalizálhatjuk a profitot.